"De Totaalleverancier voor de Schoonheidsspecialist"

  • lady-esther-oreaden-cosmetics
  • SMRT-SKN

Historie Lady Esther

Geschiedenis van de firma Lady Esther Inc. 

De volgende foto’s zijn uit het jaar 1938. Het architectenbureau Albert Kahn Inc. (Ford, General Motors, United Airlines, Upjohn en vele anderen) had voor hen de nieuwe fabrieken ontworpen. Zij stonden toen als voorbeeld voor functionele industriearchitectuur en heeft in de betreffende vakliteratuur naam gemaakt.

Op de achtergrond zijn de schoorsteen en de watertank van de eigen krachtstation van de fabriek te zien. Door de representatieve ingang gingen zowel de kantoor-medewerkers als ook de arbeiders. Dat was zeker zeer opmerkelijk voor die tijd en is een bewijs voor de moderne denkwijze van de oprichters, de gezusters Cohn-Busiel.

Fabriek Illinois
Fabriek Illinois

Lady Esther in Clearing, Illinois (Chicago), USA in 1938

Syma Cohen (1891 -1990) had op 1-7-1913 een cosmeticalabel op zichzelf en haar zuster aangemeld. “Esther“ was de naam van haar zuster, die vroeg uit de onderneming stapte. Moed en ondernemingskarakter van haar jongere broer Alfred (1900-1951) bracht vanaf midden de 1920er jaren tot een snelle groei van de firma. Broer en zus hadden gelijke aandelen. Alfred voerde de firma binnen 20 jaar naar de top van de cosmetica markt in de Verenigde Staten.

Ingang 7171 West 65th Street
Ingang 7171 West 65th Street

   

Hoofdingang en receptie
Hoofdingang en receptie

Nieuw was ook de vorm van de werkvolgorde. De fabriek werd streng volgens de optimale goederenstroom bewegingen gebouwd. Het bureau van Kahn had daar de beste ervaringen mee, uiteindelijk was men daar verantwoordelijk voor de Henry Fords autofabrieken, waar zoals bekend, de lopende band fabricage”uitgevonden” was. 

In het midden van de fabriek waren de beide belangrijke afvullijnen, voor poeder (zie foto) en voor crèmes (Four Purpose Cream). Deze hallen hadden veel licht, in de afdeling voor het afvullen van de poeder werd het stof afgezogen. Dat was sensationeel in die tijd. Door middel van een wentelgoot kwamen de verzenddozen met de crèmes in het magazijn (zie foto). 

fabriekshal
Fabriekshal | De poederafvullijn.
Stofafzuiging onder en
boven de wekplek
zorgen voor veilige
werkomstandigheden.

   

fabriekshal 2
Fabriekshal 2 | De crème afvullijn.
Het transport ging
door middel van
transportbanden. Aandacht
voor de heldere
werksfeer door
de bovenlichten.

De trein was het efficiëntste transportmiddel, en Chicago het belangrijkste knooppunt hiervan in Noord-Amerika. De fabriek ontstond in de onmiddellijke nabijheid van de grootste transport omslag stations. Zij had een eigen overdekt spoor (zie foto). Na de vroeg dood van Alfred Busiels in 1951 kwam het tot onenigheid bij de erfenis. De firma, die Alfred in de laatste jaren alleen had gehad (Syma was uitbetaald), werd via het erfenis gerecht geveild.

Lady Esther is in de USA tegenwoordig als handelsmerk van een farmaceutische groothandel met weinig artikelen op de markt. Daarbij nog altijd de “Four Purpose Cream”, een soort algemene reiniging en verzorging. De rechten van het merk wereld wijd buiten de USA liggen sinds 1980 bij de Lady Esther GmbH in Duitsland. De fabriekshallen in Clearing, Chicago bestaan nog. Haar oorspronkelijke functie herkent men niet meer.

Zijaanzicht van het fabrieksgebouw
Zijaanzicht van het
fabrieksgebouw

   

Een eigen overdekte spooraansluiting
Een eigen overdekte
spooraansluiting